Решение VI сьезда врачей-эндоскопистов Украины, Курорт Коблево, Николаевская область, 28-29 мая 2015г.

  1. Прийняти технологічні карти та індикатори якості ендоскопічних досліджень для гастроскопії та колоноскопії. Та розробити протягом року технологічні карти та індикатори якості для проведення бронхоскопії, ЕРХПГ та проведення ендоскопічних втручань у педіатрії.
  2. Інформована згода пацієнта мусить бути отримана в письмовому вигляді перед ендоскопічним втручанням. Вона повинна бути специфічна для кожного втручання, яка відповідає місцевим і регіональним стандартам. Згода повинна бути задокументована для втручання і седації/анальгезії в усіх випадках. Виняток становлять неконтактні пацієнти при невідкладних станах.
  3. Пацієнтам групи високого ризику, яким виконують втручання високого ступеню ризику, рекомендується проводити профілактику антибіотиками. Пацієнти групи високого ризику – це пацієнти з серцево-судинною патологією, яка визначає їх належність до групи підвищеного ризику виникнення бактеріального ендокардиту або внутрішньосудинних інфекцій. Це хворі з протезованим клапаном, перенесеним ендокардитом, системно-легеневим шунтом, синтетичним судинним трансплантатом, встановленим менш ніж за 1 рік до втручання, складною вродженою вадою серця синього типу. До втручань високого ступеня ризику належать втручання з підвищеним ризиком виникнення бактеріємії. Вони включають дилатацію стриктур, склеротерапію варикозно розширених вен, ЕРХПГ при обструкції жовчної протоки. Таким пацієнтам слід профілактично призначати антибіотики. Крім того, належно проведені контрольовані спостереження пацієнтів, яким виконували черезшкірну ендоскопічну гастростомію (ЧЕГ), засвідчують ефективність антибіотикопрофілактики для запобігання інфекціям шкіри. Антибіотики також бажано призначати пацієнтам з цирозом печінки і кровотечами зі ШКТ перед ендоскопією.
  4. Пацієнти, яким виконують втручання з високим ступенем ризику – видалення великих поліпів, сфінктеротомія, дилатація стравоходу – повинні припинити прийом антикоагулянтів. Пацієнти з високим ризиком тромбоемболічних ускладнень повинні отримувати у цей період терапію звичайним або низькомолекулярними гепаринами. У пацієнтів, які приймають аспірин, можна виконувати більшість ендоскопічних втручань.
  5. Для підготовки пацієнтів до проведення колоноскопії дотримуватись рекомендацій Європейського товариства гастроінтестинальної ендоскопії. Оптимальним для підготовки кишківника до колоноскопії вважаємо дворазовий прийомом поліетиленгліколю 3350 з аскорбатом натрію чи поліетиленгліколю 4000, в поєднанні із симетіконом 120 мг перед початком та в кінці кожного літра розчину. Одноразовий прийом поліетиленгліколю 3350 з аскорбатом натрію в день проведення колоноскопії є практичним, ефективним та економічно вигідним. На якість підготовки кишківника впливає час між прийомом останньої дози препарату і початком колоноскопії. Оптимальним цей інтервал є 4 години.
  6. Вважаємо пріоритетним проведення вторинної профілактики раку та створення національних програм скринінгу раку шлунково-кишкового тракту в Україні за участю ВГО “Асоціація лікарів ендоскопістів України”.
  7. Вважаємо доцільним проведення скринінгової колоноскопії тільки відеоколоноскопами з високою роздільною здатністю (HD), а фіброволоконними колоноскопами недопустимо.
  8. Показник виявлення поліпів при колоноскопії (ADR) у лікарів ендоскопістів, які займаються скринінговою колоноскопією повинен бути не менше 20% при проведенні колоноскопії відеоендоскопами з високою роздільною здатністю.
  9. При скринінговій колоноскопії та якісній підготовці кишеченика (ступінь А по шкалі Harefield) застосовувати хромоскопію розчином індигокарміну для підвищення рівня виявлення колоректальних неоплазій.
  10. Вважаємо за доцільне проводити закупки відеоендоскопів замість фіброволоконих апаратів. Це дозволить проводити навчання, контролювати якість виконання процедур, проводити діагностику злоякісних пухлин гастроінтестинального тракту на ранніх стадіях. Із зареєстрованих в Україні відеосистем найбільш доцільним є забезпечення лікувально-профілактичних закладів III рівня акредитації відеоендоскопами серії Olympus Evis Exera IIІ або Pentax серії і10 з відеопроцесором і7000 або Fujinon серії 4450 (апарати 600 та 580 серій) з функцією NBI, i-Scan чи Fice.

 

 

Президент ВГО “Асоціація

Лікарів ендоскопістів України”, д.мед.н                                                 .           В.І.Нікішаєв

 

Секретар ВГО “Асоціація

лікарів-ендоскопістів України”, к.мед.н.                                                             В.В.Бойко 

У вас установлена устаревшая версия браузера

Браузер который вы используете не пригоден для просмотра данного сайта. Пожалуйста установите последнюю версию браузера: